10 Vprašanj, Ki Jih Moraš Postaviti, Ko Kupuješ Prvi Sup!

10 Vprašanj, Ki Jih Moraš Postaviti, Ko Kupuješ Prvi Sup!

1. Kdo bo vozil sup?

Če boš edina oseba, ki bo vozila novi sup, lahko enostavno izbereš takšnega, ki ustreza tvoji velikosti, teži, namenu in sposobnostim. V kolikor bo sup uporabljalo več ljudi, na primer družina ali prijatelji, se A, orientiraj po velikosti in teži največje osebe, ki ga bo uporabljala ali B, osebe, ki ga bo uporabljala največ.  

 

2. Kakšna je tvoja teža in velikost?

Pri supanju je tvoja velikost pomembna, teža pa še bolj. Pomembno je, da volumen deske ustreza obrementivi, le tako lahko izkoristimo njen polni potencial. Če ima deska premajhen volumen oz. je veslač pretežak, pride do upogibanja, kar vpliva na hitrost in celotno izkušnjo. Če je sup premajhen in preozek, boš pogosto v vodi, če pa je prevelik, pa boš imel/a težave z nadzorom deske. Starboard ima poleg vsake deske definirano priporočeno težo veslača oz. obremenitev, pomagati pa ti bomo znali tudi mi. Več o tem lahko prebereš tukaj

 

3. Kakšne so tvoje sposobnosti?

Ne glede na to, ali si popoln/a začetnik/ca, povprečni/a ali izkušen/a supar/ka, si moraš zapomniti tri pravila. Dolgi sup pomeni hitrost, širok sup pomeni stabilnost in kratek sup pomeni vodljivost. Dolgi supi lepše plujejo skozi vodno linijo in so načeloma hitrejši, široki supi zagotavljajo stabilnost in manj padcev v vodo, kratki supi pa omogočajo hitre in intenzivne obrate. Predlagamo, da preden se odločiš za nakup supa, preizkusiš vse tri in se iz prve roke prepričaš, kateri ti najbolj ustreza.  

 

4. Za kaj boš uporabljal/a sup?

Prvi sup za začetnike je najpogosteje allround sup, ki ti omogoča vse, od veslanja po zalivu in delanja daljših turc vse do lovljenja kakšnega vala. V kolikor bo supanje postalo del tvojih športnih podvigov in način za ohranjanje forme, razmisli o daljši in ožji touring ali race obliki.  

 

5. Kje boš supal/a?

Pri nas supanje na valovih ali divjih rekah bolj kot ne odpade, tako da če boš večino časa supal/a po morskih zalivih, jezerih ali mirnih rekah, izberi daljši sup, allround ali toruing oblike. Toliko da veš, da obstajajo tudi napihljivi supi za surfanje na valovih in supi za vožnjo po divjih rekah.  

 

6. Kako ga boš transportiral/a in shranjeval/a?

To vprašanje se navezuje na to, ali izbrati trdi ali napihljivi sup. Tako kot pri prejšnjem vprašanju tudi tukaj nimaš veliko izbire, razen če živiš blizu morja ali jezera, do katerga je prenašanje supa enostavno. Ponavadi svetujemo izbiro napihljivega supa, saj le ta zavzame manj prostora doma, s seboj pa ga lahko vzameš tudi na različne lokacije.

 

7. Kako močen/a si?

Pri supanju moč ni pomembna samo pri veslanju, veliko bolj se izkaže pri prenašanju, dvigovanju in pumpanju. Vsi supi niso sestavljeni enako in iz enakih materialov, zato ima vsak sup tudi različno težo. Večji oz. daljši supi, zasnovani za veslače nad 100kg so nekoliko težji kot krajši in ožji supi, zasnovani za lahke veslače. Pomembno vlogo pri tem igrajo nekatere malenkosti, ki pa lahko naredijo veliko razliko, na primer naramni pasovi za prenašanje Starboard supov ali njihove lahke in priročne torbe na koleščkih

 

8. Kakšen je tvoj budget?

Supe najdeš v vseh cenovnih razredih. Ne glede na to, koliko si največ pripravljen/a zapraviti za sup, vedno išči najboljše v svojem cenovnem razredu. Glede na uporabljeno tehnologijo ima Starboard na voljo več različic supov, ki pa še vedno spadajo v višji rang kakovosti. V naši spletni trgovini lahko se po znižani ceni najde tudi kašen sup lanskega leta, ali pa Shark sup, ki predstavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Vsekakor pa ti priporočamo, da preden sup kupiš, ga vsekakor testiraš.  

 

9. Kakšno veslo izbrati?

V osnovi po obliki lista ločimo dve vrsti vesel – osnovno veslo za vsakodnevno supanje in tekmovalno veslo. Priporočamo, da izbereš osnovno veslo, ki ima širši list. Kar je pomembno pri veslih, je material, iz katerega je izdelano. Odvisno od materiala se giblje tudi cena. Aluminijasta vesla so cenejša, vendar težka in po nekaj časa veslanja se to lahko močno občuti. Karbonska vesla so dražja, vendar lahka, kar olajša daljše supanje. Priporočamo, da izbereš srednjo pot in kupiš kombinirano veslo. Zaradi priročnosti predlagamo tudi izbiro zložljivega 2 ali 3-delnega vesla. Več o veslih lahko prebereš v našem drugem blogu Vse, kar moraš vedeti o sup veslih

 

10. Koliko ti je mar za okolje?

Supanje je aktivnost, ki je močno povezana z vodo in oceani. Starboard znamka slovi po svoji usmerjenosti v zmanjševanje ogljičnega odtisa, uporabi recikliranih materialov in na splošno čiščenju oceanov. Veliko delov njihovih supov je izdelanih iz recikliranih materialov, npr. torbe so v celoti narejene iz recikliranih plastenk, podloge na supu so iz recikliranih materialov, za spajanje določenih elementov deske uporabljajo toplotno varjenje, ki ne onesnažuje okolja z kemičnimi snovmi, za vsako prodano Starboard desko v Mjanmaru posadijo mangrovo ...  

 

Razmišljaš o nakupu svojega supa? Prenesi naš brezplačen e-vodič po nakupu prvega supa!