5 Zlatih Pravil Supanja Na Mrzli Vodi

5 Zlatih Pravil Supanja Na Mrzli Vodi

Sončni žarki in visoke temperature nas razvajajo že nekaj časa in verjetno je marsikdo letos že stopil na sup (ali pa vsaj razmišljal o tem). Čeprav je temperatura zraka že prijetno pomladna, pa je voda ponekod še vedno ledeno mrzla. Če se odpravljaš supat, vedno izlet načrtuj tako, da pomisliš na vse sitaucije, ki se ti lahko pripetijo, tudi tiste najbolj banalne. 

 

1. Vedno nosi nepremočljivo obleko

Kot smo že omenili, kljub pomladnim temperaturam zraka je voda še vedno mrzla, na primer morje v Kopru in Cerkniško jezero imata trenutno 10°C, Ljubljanica okrog 8°C, Blejsko jezero 6°C in Bohinjsko jezero 5°C. Če si predstavljaš padec v katero izmed teh voda, slika zagotovo ni prijetna, zato nepremočljiva obleka nikakor ne bo odveč.

 

2. Rešilni jopič ne bo odveč

Nikoli ne podcenjuj vode! Četudi si na mirni vodi in trdno verjameš v svoje suparske sposobnosti, te lahko samo trenutek nepazljivosti vrže iz deske. Kombinacija zgoraj opisane temperature vode in šok, ki ga doživiš, sta odlična kombinacija za krče, ki ti lahko onemogočijo vrnitev nazaj na desko. Pravi supar ve, da  je rešilni jopič nepogrešljiva oprema zimskega supanja.

 

3. Uporabljaj varnostno vrvico

Predstavljaj si naslednjo sitaucijo: medtem ko si padel/a iz supa v mrzlo vodo, najprej pomisliš kako mrzla je voda, zaženeš malce panike, pograbiš veslo in iščeš način, kako čimprej nazaj na desko. Ker nisi uporabljal/a varnostne vrvice, je sup lahko stran od tebe že nekaj metrov, pa četudi lahko do njega še vedno priplavaš, vsaka dodatna sekunda v mrzli vodi slabša tvoje fizične sposobnosti. Preden se naslednjič odpraviš na supanje, si zamisli ta scenarij.

4. Obleci se po principu čebule

Največja težava supanja spomladi je ravno temperaturna razlika – medtem ko ima voda slabih 10°C, jih ima lahko zrak na soncu čez 20°C. V takšni situaciji priporočamo oblačenje po principu čebule, kjer debelo plast oblačil strnemo v več tanjših, ki jih lahko po potrebi odvzamemo ali dodamo. Prva plast ob telesu bi naj bila takšna, ki odvaja znoj, druga plast naj bi zadrževala toploto, tretja pa varovala pred vremenskimi vplivi (vetrom, vodo, mrazom). 

5. Vedno preveri, kam greš supat in kakšna je napoved

Pomladne razmere znajo biti zelo nepredvidljive, zato vedno pozorno spremljaj vremensko napoved (temperaturo zraka in vetrovne razmere – tukaj), vodostaje na jezerih, moč pretoka na rekah in splošno temperaturo vode - tukaj. Da te vreme ne preseneti, na supu vedno imej dodatna oblačila, ki te bodo ščitila pred nenadnim poslabšanjem vremena – vodoodporne rokavice, kapa ipd.