7 nasvetov izkušenih zimskih suparjev

7 nasvetov izkušenih zimskih suparjev

Težko se je upreti prijetnemu spomladanskemu vremenu in največji suparski navdušenci komaj čakamo, da lahko spet zaveslamo v sezono. Kljub toplim sončnim žarkom in višji temperaturi zraka pa je voda še vedno mrzla, zato preberi 7 nasvetov, ki jih s tabo delijo izkušeni zimski suparji.

 

1. Ostani v bližini kopnega

Ne glede na to, ali supaš na jezeru, reki ali morju, vedno ostani blizu kopnega. Hladen zrak pomeni hladno vodo in podhladitev v primeru padca nastopi v že nekaj minutah. Pri padcu v hladno vodo, t.j. manj kot 21°C, sledi šok in hiperventilacija, zato je pomembno, da ostaneš čimbolj miren/a in nad gladino. Po 10 minutah izgubiš zmožnost premikanja prstov, rok in nog, kar pomeni oteženo plavanje nazaj na varno, zaradi česar priporočamo, da se od kopnega pozimi nikoli ne oddaljiš za več kot 4 metre.

 

2. Uporabljaj varnostno vrvico

Varnostna vrvica ima svoj namen in pozimi ti resnično lahko reši življenje. V primeru padca v vodo nastopi šok in še preden se zaveš, da moraš čimprej iz vode ali nazaj na kopno, je tvoj sup lahko že nekaj metrov stran od tebe. Tudi najbolj izkušeni suparji bi morali zmeraj, ne samo pozimi, nositi varnostno vrvico, smiselno je tudi razmisliti o varnostni vrvici za veslo. Če je še nimaš, jo naroči tukaj.

 

3. Obleci primerna vodoodporna oblačila

O vodoodpornih oblačilih smo že veliko pisali. Čeprav te prvi pomladni žarki na supu že prijetno ogrejejo, pa je voda še vedno hladna. Uporabljaj vodoodporna oblačila, s katerimi boš ostal/a suh/a, pod tem pa se obleci po principu čebule. In ne pozabi na kapo, vodoodporne nogavice, čevlje in rokavice ter najpomembnejše, rešilni jopič

 

4. Preveri vremensko napoved in tokove

Čeprav je vreme nepredvidljivo v vsakem letnem času, pa je v zimskem tveganje za napake veliko večje. Že par oblakov na nebu ali majhna sprememba v obračanju vetra ti lahko naredi ogromno preglavic, zato pred zimskim supanjem vedno dobro preveri vremensko napoved – veter, temperaturo in oblačnost. V kolikor supaš na reki, vedno preveri še vodostaj in pretočnost.

 

5. Supaj samo po vodi

Kje drugje pa bi lahko še supal/a, se sprašuješ zdajle? Sploj manjše in stoječe vode pozimi velikokrat zmrznejo in na površju ustvarijo zaplate ledu, ki lahko poškodujejo tvoj sup. Čeprav morda zgleda krhek, je led lahko oster, težek in nepredvidljiv. In četudi je tvoj sup izdelan z najboljšo dvoslojno tehnologijo, ga ni vredno po nepotrebnem izpostavljati poškodbam ali padcu v vodo. Druga ovira v vodi pa je lahko rastlinje, ki ob nizkem vodostaju štrli iz vode. Če si že kdaj supal/a po Cerkniškem jezeru ali kakšnem rečnem rokavu, verjetno veš, o čem govorimo. To, da rastlinje gleda iz vode pomeni, da se gladina viša, zaradi česar lahko hitro obstaneš na suhem.

 

6. Poskrbi za pravočasno vrnitev

Ni lepšega, kot uživati v prijetnem spomladanskem soncu. Vendar ne pozabi, da pozimi sonce zaide prej in hitro, zato dobro planiraj tudi vrnitev nazaj, da se vrneš še po svetlem. Pred vsakim zimskim supanjem preveri vremensko napoved in sončni zahod, v primeru oblačnega vremena se stemni še nekoliko prej. Prav tako razmišljaj tudi na pospravljanje supa, tudi če pravočasno prideš na obalo, se ti zna zgoditi, da boš sup pospravljal/a v temi.

 

7. Ne supaj sam/a

Vemo, da je priložnost, da supaš sam/a v spokojnosti in miru narave nekaj najlepšega, vendar ti v zimskem času vseeno odsvetujemo samostojno supanje. Na vodo se vedno podaj v družbi, saj nikoli ne veš, kaj lahko gre narobe. Pred supanjem vedno nekomu povej, kam greš in kdaj se nameravaš vrniti, obvezno pa zraven vzemi tudi telefon.