7 Stvari, Ki Jih Nisi Vedel/a o Supanju

7 Stvari, Ki Jih Nisi Vedel/a o Supanju

Da supanje postaja vedno bolj popularen način preživljanja prostega časa in rekreacije, verjetno že veš. Te pa morda preseneti spodnjih 7 dejstev o supanju, ki jih nisi vedel/a. Ali pač?

 

1. Supanje v Svetem pismu

Izvor supanja ni točno določen na eno območje ali skupnost, za prevažanje po vodi so desko in veslo tisočletja poznale številne civilizacije, od prebivalcev Havajev in Peruja, Izraelcev, Italijanov ... Stanje na deski in veslanje se pojavi tudi v Stari zavezi v Svetem pismu, ko Mojzes opazi faraonovo hči Bithio, kako pluje po Nilu na stoječi deski.

 

 

2. Moderno supanje

Supanje, kot ga poznamo danes, se je začelo razvijati na Havajih okrog leta 1940, ko so inštruktorji surfanja stali na deskah, da so lahko videli svoje vajence in valove okrog njih. Za začetnike veljajo Duke Kahanamoku in brata AhChoy. Močno popularno je supanje postalo, ko ga je zaneslo na obale Kalifornije v zgodnjih 2000-ih.

 

 

3. Za vsak prodan sup Starboard zasadi eno mangrovo

Mangrove so drevesa, značilne za obale v tropskem pasu. Poleg tega, da z močnimi koreninami varujejo obalo in filtrirajo vodo, je eno drevo sposobno v 20 letih absorbirati 1 tono CO2. Ker gozdovi mangrov hitro izginjajo, vodilno podjetje v proizvajanju sup opreme in prizadevanju k boljšemu okolju Starboard za vsak prodan sup zasadi eno drevo v Thor Heyerdahl Climate Park v Mjanmaru. Gre za park, kjer umetno zasajujejo ta čudežna drevesa. V njem pa je trenutno 2,7 milijonov dreves, cilj je doseči 1 milijardo.

 

 

4. Slovenski supar v Guinessovi knjigi rekordov

Ali si vedel/a, da imamo Slovenci suparskega Guinessovega rekorderja? To je Rok Puvar, ki je leta 2016 na Velenjskem jezeru v 24 urah preveslal 165 kilometrov, tj. več kot 40 krogov! Poleg številnih nazivov državnega prvaka se lahko pohvali tudi s preveslanim Jadranskim morjem. V 27 urah (v enem kosu!) je preveslal razdaljo 130 kilometrov med Kamenjakom na Hrvaškem in Pessaro v Italiji. Ta podatek ni v Guinessovi knjigi rekordov, vendar si zagotovo zasluži omembo.

Vir: www.rokpuvar.com

 

 

5. Supanje v hurikanu

Laird Hamilton se ni mogel upreti valovom, ko je leta 2014 na obale Kalifornije udaril hurikan Maire. S supom mu je uspelo prevoziti valove, ki so bili tudi trikrat večji od njega. Zagotovo nekaj, česar ne priporočamo.

Vir: www.lairdhamilton.com

 

 

6. Zap, legenda supanja

John Zapotocky velja za surfersko in suparsko legendo. Zap, kakor so ga klicali kolegi, se je rodil leta 1918 v ZDA in se leta 1940 preselil na Havaje, kjer je postal eden izmed pionirjev modernega supanja in sup surfanja. S športom se je ukvarjal vse do svojega 95. leta, ko je preminil. Z več kot 65 leti supanja in surfanja ter aktivističnega delovanja si je zaslužil naziv »legenda supanja«.  

Vir: www.supthemag.com

 

 

7. Statistike

Supanje postaja eden najbolj popularnih dejavnostmi med veslaškimi športi. Čeprav uradni podatki veljajo le za ZDA, pa verjetno številke narekujejo trend tudi po drugih delih sveta. 2014 se je s supanjem ukvarjal 1% celotnega prebivalstva, tj. 2.8 milijonov Američanov, enkrat več kot leta 2010. Razmerje med moškimi in ženskami je enakomerno, skoraj polovica jih spada v starostno skupino med 25 in 44 let. 

 

Vir statističnih podatkov: https://c.ymcdn.com/sites/www.americancanoe.org/resource/resmgr/General-documents/OIF_PaddlesportsResearch_201.pdf . ​​​