Kako izbrati pravi sup?

Kako izbrati pravi sup?

Še nekaj tednov in sezona supanja bo tu! Če razmišljaš o nakupu lastnega supa pa ne veš, katerega kupiti, ti ponujamo nekaj informacij, ki ti bodo olajšale izbiro. V kolikor imaš dodatna vprašanja, ti z veseljem pomagamo pri izbiri, ne pozabi pa tudi, da si lahko pri nas izposodiš različne supe in jih tako pred nakupom testiraš iz prve roke.

 

1. Napihljivi ali trdi sup?

Poznamo trde in napihljive supe. Čeprav trde deske veljajo za boljše, pa je v zadnjem času tehnologija napihljivih supov tako napredovala, da se skorajda že kosajo s specifikacijami trdih desk. Prednosti napihljivih desk sta lažji transport in shranjevanje, saj se zvijejo in spravijo v eno torbo. Prednosti trdih desk so večja stabilnost, boljše drsenje in večja hitrost, slabost pa težji transport. V kolikor ne živiš ravno ob reki, jezeru ali morju oz. bi rad/a s supom obiskal/a različne lokacije, definitivno priporočamo napihljiv sup. 

 ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

2. Katero obliko supa izbrati?

Vrste supov se razlikujejo v nosu, ožini in repu. Bolj kot je nos zaobljen, bolj je deska stabilna, vendar manj hitra. Bolj kot je nos špičast, hitrejši in vodljivejši je sup. Ponavadi je ožina supa odvisna od cele oblike - ožji supi imajo špičaste nosove in so manj stabilni, vendar hiterjši in bolj vodljivi, širiši supi pa imajo zaobljene nosove in so bolj stabilni, na račun manjše hitrosti. Rep supa vpliva predvsem na zavoje – sup, ki ima bolj raven rep, omogoča ostrejše zavoje, supi z zaobljenim repom pa omogočajo bolj progresivne in gladke zavoje. Najbolj prodajane vrste supov pri nas so allround deske (primerne za začetnike in občasne suparje) ter touring in race deske (primerne za naprednejše suparje, ki radi naredijo kak kilometer več). 

 

3. Daljši ali krajši, širok ali ozek?

Krajši supi so načeloma bolj stabilni in plovni, daljši supi pa hitrejši, manj stabilni in bolj vodljivi. Bolj kot je sup širok, stabilnejši je, ožji kot je v srednjem delu, manj je stabilen, vendar bolj hiter in vodljiv. Več o tem, kako dimenzije vplivajo na izbiro in suparsko izkušnjo, preberi tukaj.  

 

4. Tvoja teža in velikost

Tudi tvoja teža in velikost vplivata na izbiro deske. Vsak sup omejeno maksimalno težo veslača. V kolikor je sup preobremenjen, se prične upogibati, kar vpliva na slabšo plovnost in hitrost. Manjše deske so lažje in načeloma primerne za veslače z manj kilogrami, tisti z več kilogrami pa potrebujejo večje oz. daljše deske. Na priporočeno težo in maksimalno obremenitev bodi pozoren/a tudi, v kolikor se bo na supu vozilo več ljudi ali če boš vozil/a psa.

 

5. Kje in koliko boš supal/a?

Če boš supal/a le nekajkrat na leto po morskem zalivu ali jezeru, priporočamo allround deske. V kolikor boš supal/a pogosteje in se boš podajal/a na daljše izlete, raziskovanje obale ali zalivov, vsekakor razmisli o večjem in hitrejšem touringu ali racer supu. Za začetnike in rekreativce vsekakor priporočamo allround ali touring deske. Če še ne veš, kje boš supal/a, si lokacije lahko ogledaš na našem sup zemljevidu

 

6. Kakšne so tvoje motorične sposobnosti?

Čeprav je supanje hitro osvojljiva aktivnost, pa imajo nekateri manjše, drugi večje težave z osvajanjem stabilnosti in ravnotežjem. V kolikor nisi najbolj spreten/a, pripročamo stabilnejšo desko, na kateri se boš počutil/a varno. V kolikor ti ravnotežje ni problem, vsekakor preizkusi ožje in daljše toruing in race deske.

 

7. Cena

Pri izbiri in nakupu supa pogosto velja rek "malo denarja, malo muzike", kar pa ne pomeni, da so vsi cenejši supi slabi. Višja cena pomeni boljše materiale, večjo kakovost izdelave in dovršeno tehnologijo, s katero bo supanje užitek, deska pa ti bo služila prihodnjih nekaj sezon. Več o tem prebereš tukaj. V kolikor kupuješ desko za dalj časa in bo supanje tvoja redna aktivnost v sončnih dneh, definitivno priporočamo, da odšteješ kak evro več. Pri nas lahko izbiraš vrhunske supe znamke Starboard in denarnici prijazne supe znamke Shark

​​​​​​​

 

Več podrobnih informacij o nakupu najdeš v našem e-vodiču po nakupu prvega supa. Brezplačno ga lahko preneseš tukaj
V kolikor imaš kakšna vprašanja ali potrebuješ pomoč pri izbiri, smo ti na voljo na info@wasup.si ali pokliči Grega na 040 867 867.