Kako izbrati prvo SUP desko za supanje

Kako izbrati prvo SUP desko za supanje

Supanje oziroma stand up paddling je šport, pri katerem stojimo na sup deski, veslamo in drsimo po vodni gladini ter občudujemo naravo in okolico. Supanje se je v Sloveniji začelo pojavljati okoli leta 2010 in od takrat njegova priljubljenost samo še narašča, največji razcvet pa je supanje doživelo s predstavitvijo napihljive sup deske.

Za supanje ne potrebujete predznanja in posebnih priprav, le primerno opremo. Supanje je sproščujoča in zabavna aktivnost primerna tako za popolne začetnike kot za profesionalne športnike in seveda tudi za vse tiste vmes.

Supanje si je za popestritev svojih poletnih priprav izbral tudi biatlonec in olimpijec Klemen Bauer. Ker je kot profesionalec zadovoljen samo z najboljšim, si je izbral desko iz tekmovalnega razreda Starboard AllStar AirLine .

Najtežja izbira za začetnike supanja je nakup prve deske. Cene sup opreme so si zelo različne in se začnejo že pri nekaj evrskih stotakih, brez težav pa lahko presežejo tisočaka, neukemu očesu pa vse izgledajo zelo podobne. Vendar pa je razlika med deskami zelo velika, za tiste, katerim se ne ljubi brati dalje, na tem mestu najbolj pomemben nasvet:

  • TEST TEST in še enkrat TEST! Tisti prodajalci, ki prodajajo kvalitetno robo, vam bodo to brez težav omogočili, bodisi preko svojih test centrov, demo dni ali pa z najemom deske. Ne kupujte nečesa, česar ne morete preizkusiti in še; tam kjer kupujete špecerijo ali vijake, se športne opreme NE kupuje. Pri tolikšnih zneskih se kupuje z glavo in se po nasvet in nakup odpravite do specializiranega prodajalca. Deska ne bo najcenejša, bo pa vsaj služila namenu.

Za vse, ki vas zanima več, pa berite dalje.

Najbolj osnovna delitev sup deske je ta, da obstajajo napihljive ali trde. Že iz imena lahko razberemo za kakšne deske gre. Bolj podrobno jih bomo obdelali v enem od prihodnjih blogov. Tukaj pa se bomo osredotočili na nakup napihljive deske, saj se na slovenskem trgu proda več kot 99 % napihljivih.

Kakšna je ponudba rabljene sup opreme?

Številni suparji se najprej zakopljejo v pregledovanje rabljene sup opreme. Vendar pa je tukaj kar težko dobiti dober kos opreme, pa še cene niso toliko nižje od novih. Težava je v tem, da večina tistih, ki si že lasti eno desko, katera je npr. stara eno leto, le-te ne proda, temveč dokupi še drugo desko, saj je supanje v paru veliko bolj prijetno. Če pa jo že prodajo, pa se prodaja vrši med prijatelji in znanci, tako da je ponudba na Bolhi precej klavrna. Torej, ko ste že obupali nad rabljeno desko, pa se zakopljete v trg nove opreme in tu se kalvarija šele dobro začne. :)


Nasvet številka 1. 

Izberite blagovno znamko s celovito podporo

Ne kupite sup deske neznane blagovne znamke oziroma znamke brez daljše zgodovine. V zadnjih letih se je na trgu pojavilo kar nekaj novih podjetij, ki izdelujejo sup deske, a bodite previdni, saj jih bo nekaj zagotovo propadlo. Če boste za novo sup desko plačali tisoč in več evrov, izberite proizvajalca z daljšo zgodovino, ki bo naslednje leto še prisoten na trgu. Če boste desko poškodovali, boste lahko uveljavili garancijo. Uveljavljeni proizvajalci so pred vstopom na trg supanja izdelovali deske za surfanje, kajtanje in windsurfanje, zato imajo pravo tehnologijo in kakovostne postopke izdelave, posledično pa so taki tudi njihovi izdelki, predvsem pa nudijo celovito podporo v primeru poškodb. 

Če se držite tega nsveta, ste verjetno že ugotovili, da vas bo ta šport stal vsaj 600 € in več.


Nasvet številka 2.

Katera sup deska je najprimernejša zame?

Kljub temu, da govorimo o napihljivih deskah, je delitev glede na obliko enaka kot pri trdih deskah. 

Poznamo:

  • AllRound deske  – pogovorno te deske imenujemo tudi družinske, večnamenske, vsestranske...

Značilnost teh desk je, da so dolge med 10' - 12' (3 m in 3,6 m), širine desk pa se gibljejo med 30'' in 35'' (76 cm in 89 cm). Najpopularnejša širina je 32'', dolžina pa niti ni tako pomembna, samo da ni krajša od 10'' oz. 3 m. Tipičen predstavnik je recimo Starboard Astro Wide Point . Te deske so namenjene začetnikom, ki se s supanjem srečujejo prvič, saj so zaradi svoje širine bolj stabilne in ker so krajše, tudi bolj obvladljive. Deske iz te družine imajo privzdignjen nos oz. bolj poudarjen rocker. Nos štrli ven iz vode, zato ne igra nobene vloge, ali je nos okrogel ali pa narejen v špico, saj ne vpliva na plovnost, držanje smeri, hitrost… 

  • Touring deske  – tukaj boste slišali tudi izraze kot so potovalne, explorer, napredne…

Res je, deske iz te družine so namenjene tistim, ki so se s supanjem že dodobra spoznali in jih je šport navdušil in si od opreme želijo več: več hitrosti, več smerne stabilnosti, več preveslanih kilometrov, več izzivov, več dogodivščin. V tem razredu so deske dolžine 12'6 (3,6 m)  oz. 14' (4,3 m)  in ti dolžini sta tudi tekmovalna razreda. Seveda se najdejo tudi druge dolžine, s katerimi ni nič narobe in so lahko popolnoma dobra odločitev. Širine teh desk so okoli 30'' (76 cm) +/- 3 cm, kar je ožje pa že sodi v tekmovalne deske, za katere se predhodno temeljito pozanimajte. Touring deske so prepoznavne po tem, da so popolnoma ravne in nimajo rockerja (rocker je ukrivljenost deske po dolžini). Bistvo Touring desk je, da veliko bolje držijo smer in so hitrejše, saj če želite to doseči, potrebujete dolgo vodno linijo, to pa lahko dosežete samo tako, da je celotna deska v vodi, se pravi nos prave Touring deske je raven in reže valove, če je dvignjen k hitrosti ne doprinaša kaj dosti. 

  • Wind sup  – križanec med supom in windsurfom

Odlična izbira za tiste, ki bi radi občasno tudi jadrali na deski, kot v dobrih starih časih, ko surf oprema še ni bila tako zahtevna. Z dvema ali tremi enostavnimi dodatki svojo napihljivo sup desko spremenite v jadralno. Ker gre za specifične deske, se o njih temeljito pozanimajte. Na hitro priporočamo uporabo zmerno velikih jader in kardanskega zgloba in pa posvetite posebno pozornost rešitvi vpenjanja jadra in deske, saj so sistemi, pri katerih so jadra praktično nalepljena na desko precej kratkega trajanja in bo slej ko prej prišlo do poškodbe deske.

Dolžine so enake kot pri prej omenjenih Touring deskah, s tem da so te deske ožje in precej težje obvladljive. Priporočamo preizkus pred nakupom.

  • Wave deske – deske, namenjene jahanju valov

In to valov, kakršnih v nam ljubem Jadranu ne bomo srečali, temveč se bo po njih potrebno odpraviti vsaj na Kanarske otoke ali obalo Portugalske, Francije... In če kupujete sup za ta namen, o supih že več ali manj vse veste in tega ne berete.  

  • White water – divje vode , recimo Soča ali deli Save

Podobno kot pri jahanju valov, obstajajo deske namenjene premagovanju brzic, vendar gre za zelo nišno zadevo in ji ne bomo posvečali veliko pozornosti. Na hitro pa samo to, za tekoče vode potrebujete posebna znanja in posebno opremo in se na rečne ekspedicije nikar ne odpravljajte sami. Seveda so stoječa jezera, ki so nastala za jezovi hidroelektrarn, izvzeta in po njih brez skrbi lahko veslate.     

DEJSTVA

Sup deske so namenjene uporabi na vodi - sladki, slani, mirni, vzvalovani - in samo vaše domišljija je vaša ovira, izogibajte se edino hitro tekočih rek.

Vse deske so enake, različne so samo cene. Ne morete se bolj motiti, deske so si tudi konstrukcijsko zelo različne. Vse deske so izdelane iz t.i. ''dropstitch'' materiala, gre za vezenje, ki se nahaja v deski in ji daje strukturno trdnost in če je to vezenje slabo, bo deska mehka, zvijala se bo pod nogami in veslanje na njej ne bo v nikakršen užitek. Verjetno ste tudi sami že videli, da nekateri sedijo, medtem ko drugi lahkotno veslajo okoli njih. Kako ločiti zrno od plevela? Test, test in zavedanje, da poceni ne bo.

Moja se napumpa na 25 barov… ni res, tlak merimo v PSI, to so angleške mere, ki se uporabljajo pri navtiki. Napihljive sup deske se pumpajo na 15 PSI, kar je enako 1 bar. Če imate željo in voljo, pa jih lahko napihnete tudi na višji tlak. Dobra deska bo pod nogami trdna že pri 12 PSI, slaba pa se bo zvijala tudi, če jo nekako uspete spraviti na 30 PSI, saj na trdnost deske vpliva struktura v deski ''dropstitch'' in ne tlak, dodatne ojačitve itd. 

Pri nakupu napihljive sup deske mora komplet vsebovati: desko, tlačilko  (pri priznanih je ta dvosmerna), torbo z naramnicami ali koleščki (največkrat imajo oboje), smernik  ter leash

(ta poskrbi, da vam deska ob padcu z nje ne odplava). Veslo običajno ni del kompleta, vendar vam ga trgovci največkrat ponudijo namesto popusta.


SLOVARČEK

Mere: pri označevanju vsega pri sup deskah se uporablja anglosaški oz imperialni merski sistem.

Običajno boste kje na deski našli naslednji zapis 10'6'' 32'' 6'' (dolžina, širina, debelina), kar pomeni 10,6 čevljev (feet), 32 palcev (inch) in 6 palcev (inch).

1 palec = 2,51 centimetra

1 čevelj = 0,304 metra

Za osnovna poznavanja bo dovolj, če veste, da so 3' čevlji (feet) enako 1 metru in 1'' palec (inch) enako 2,5 cm.

Torej je zgoraj opisana deska dolga 3,2 m, široka 81 cm in debela 15 cm in je krasna družinska deska. 

TLAK deske ne pumpamo v barih, ampak v PSI-jih, pri čemer je 15 PSI enako 1 bar in to je tlak, ki pri dobrih deskah zadostuje.