Kako Se Obleči Za Jesensko Supanje?

Kako Se Obleči Za Jesensko Supanje?

Pretoplo za puhovko, premrzlo za športno majico, premokro za navadne teniske. Se sprašuješ, kaj obleči v prehodnem jesenskem času, ko je dovolj hladno za bundo, pa vednar preveč toplo hkrati? Beri dalje, kjer smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov, ki ti bodo pomagali pri izbiri oblačil.  

 

Princip čebule

Verjetno si že slišal/a za oblačenje po principu čebule. Skorajda vsi športniki, ki se pozimi ukvarajo s športom v naravi, ga uporabljajo – tekači, pohodniki, alpinisti ... Princip čebule pomeni, da se oblečeš v tanjša oblačila, vendar v večih slojih, kjer ima vsak sloj svojo nalogo. Kot osnovna oblačila priporočajo tanka in lahka oblačila, ki zadržujejo vlago. Oblačila v drugem sloju morajo predsvem zadrževati telesno toploto, prednost je tudi, če so odporna na škropljenje vode. Zadnji, zunanji sloj je zaščitni sloj pred vetrom in vodo, pri čemer pa je pomembno, da je izdelan iz materiala, ki diha.  

 

Najboljše športne majice

Najboljši material, ki zadržuje vlago in je prijeten za nošenje, je merino volna. Sintetični tekstil, kot je nylon in poliester, ne absorbira vlage, temveč jo odvaja v zunanje plasti oblačil. Prav tako za prvi sloj ni priporočljivo nositi bombaža, saj vpija vlago, se počasi suši in izgublja izolacijske značilnosti. Za čas, ko je ravno dovolj hladno, je NRS razvil jopico NRS Hydroskin 0.5, ki odlično zadržuje toploto, zunanji sloj pa odbija vodo. Pod njo lahko oblečeš športno majico NRS H2Core Rushguard, ki pozimi služi kot izolacijska majica, poleti pa ti nudi zaščito pred sončnimi žarki.  

 

Vodoodporna oblačila

Poznamo tri vrste vodoodpornih oblačil – splash, semi-dry in dry wear. Splash wear oblačila so tista, ki ščitijo pred manjšo količino vode, npr. škropljenjem in dežjem. Semi-dry wear so oblačila, ki so izdelana iz kombinacije neoprena in lateksa, da preprečijo vstop vode v notranjost. Odlično ščitijo pred dežjem, kar pa še ne pomeni, da so popolnoma vodotesna, če z njimi padeš v vodo. V naši ponudbi sta to jakni NRS Endurance Splash in NRS High Tide Splash. Drywear so popolnoma neprodušno zaprta oblačila in tudi pri padcu v vodo ostaneš suh/a. Tak primer je Starboard All Star Sup Suit obleka, ki je narejena iz zračnega in vodoodpornega materiala, za 100% vodotesnost pa poskrbijo lateks manšete na zapestjih, gležnjih in okrog vratu.  

 

Dodatki za supanje

Prihajamo v prehodni čas, ko je prehladno, da bi veslal/a brez rokavic, ampak še vedno pretoplo za prave zimske rokavice. V tem primeru je dobro, da nosiš tanke rokavice, ki ščitijo pred mrazom, vendar ti še vedno dajejo dober občutek za prijem. Takšne so rokavice NRS Hydroskin, izdelane iz 0,5mm neoprena. Za zimske razmere priporočamo debelejše, 3,5mm neoprenske rokavice NRS Veno. Če si bolj mrzle sorte in ne želiš pravih vodnih čevljev, lahko pod teniske obuješ neoprenske nogavice, s katerimi ti mrzla voda ne pride do živega.  

 

NRS in Starboard izdelki na slikah so na voljo v spletni trgovini https://www.wasup.si/sup-oblacila.