Kako sup pripraviti na zimsko spanje

Kako sup pripraviti na zimsko spanje

Čeprav bi lahko rekli, da nas vreme še kar razvaja in nekateri supa še niso pospravili v kot, pa se že marsikdo sprašuje, kam s dvometrsko sup desko pozimi. Torej, kako pripraviti sup na zimsko spanje, da bo naslednjo sezono brezhiben?  

 

Čiščenje

Preden desko za nekaj mesecev pospraviš, jo dobro očisti s svežo vodo in osuši s suho krpo. Uporabo agresivnih čistil in kemikalij odsvetujemo, dovolj bosta le voda in nežno milo. Za vsak slučaj desko še pusti nekaj ur na suhem zraku, da vlaga res izgine. Verjetno si ne želiš, da te naslednjič, ko boš odprl/a torbo, pričaka neprijeten vonj po plesni. Pa ne pozabi očistiti tudi vesla, varnostne vrvice in smernika.

 

Zvit ali raztegnjen?

Večna dilema za napihljiv sup – ali je desko bolje hraniti v torbi ali napihnjeno? Oboje je vredu in prav. Če imaš prostor, jo lahko tudi napihneš (toliko, da dobi obliko) in hraniš raztegnjeno, v kolikor pa si s prostorom omejen/a, pa lahko sup brez težav zviješ in spraviš v torbo. V tem primeru je še posebej pomembno, da je sup deska res suha.

 

Kam ga shraniti?

V klet, shrambo, garažo, na podstrešje, lahko ga celo napihneš in uporabiš kot dekoracijo v stanovanju. Pazi le, da bo sup na stalni temperaturi brez velikih odstopanj, stran od virov toplote in na suhem.  

 

Kam ga zagotovo ne shraniti?

V kurilnico, na odprt balkon, pred hišo, poleg bojlerja ali peči ... v glavnem nikamor, kjer so velika temperaturna nihanja. Ne pozabi, sup oprema je draga ravno zaradi tehnologije in materialov, ki se pri velikih temperaturnih odstopanjih lahko poškodujejo. Zagotovo ne želiš, da ti naslednjo sezono sredi jezera kaj ponagaja.

 

In kaj zdaj?

Četudi boš na prve zavesljaje čakal/a do naslednje otoplitve, pa sezone ni konec. Zdaj je odličen čas, da preveriš našo znižano ponudbo v spletni trgovini in nadgradiš svojo opremo s kakšnimi novostmi, na primer boljšim veslom ali hitrejšim smernikom. Ne pozabi pa tudi na ohranjanje forme z vajami za ravnotežje in moč.

 

Naslovna fotogafija: Starboard SUP Facebook / Merle SUP