Kako Tehnologija Izdelave Vpliva Na Kakovost Supa?

Kako Tehnologija Izdelave Vpliva Na Kakovost Supa?

Z vedno večjo priljubljenostjo supanja prihaja tudi vedno več ponudnikov in znamk supov. Si se znašel/a pred nakupom supa in se ne moreš odločiti, ali kupiti akcijskega iz prodajnega letaka ali z nakupom še malce počakati in premisliti? Pri supih ponavadi velja, da je cena odraz kakovosti, zakaj je temu tako, pa preberite v nadaljevanju.  

 

Izbira materialov

Kar se tiče izbire materialov je za kakovost deske pomembna le ena stvar – količina »dropstitch« nitk v notranjosti deske. To so tanke nitke, ki spajajo spodnji in zgornji del supa ter mu dajejo trdnost. Več kot je »dropstitch« nitk, bolj je sup trden in kakovosten, dražji je. Manj kot je nitk, bolj se bo sup upogibal pod obremenitvijo, težje in neprijetneje bo veslanje, cena pa temu primerna. Razni bonbončki, kot so Starboardova uporaba recikliranih materialov in plastike, neposredno ne vplivajo na kakovost supa, posredno pa vplivajo na okolje in skrb za čisti planet.  

 

Tehnologija varjenja

Pri supih so posamezni deli supa lepljeni skupaj, kar je glavna šibka točka supa. Z leti in vremenskimi vplivi namreč najprej popustijo ravno spoji in lepilo. Starboard je edini proizvajalec, ki za spajanje različnih delov supa ne uporablja lepljenja, temveč inovativno tehnologijo varjenja. Gre za poseben postopek, kjer s toplotno obdelavo dve plasti združijo v eno močno plast, imenovano »mechanical bond«. Glavna prednost te tehnologije je močan spoj, ki ne popusti pod vremenskimi vplivi, hkrati pa imajo deske daljšo življenjsko dobo in so izdelane po okolju prijaznem postopku. 

 

Dimeznije supa

Kako dolžina, širina in debelina supa vplivajo na kakovost deske in suparske izkušnje, smo pisali v prejšnjem članku. Načeloma so vse deske dolge in široke znotraj ustaljenih mer, na kakovost supa pa lahko pomembno vpliva debelina supa. Na trgu obstajata dve debelini, 15 in 13 cm. Sami zagovarjamo debelejše, 15cm supe (kar so vsi supi znamke Shark in Starboard, razen ženske linije Tikhine), saj imajo več volumna, posledično so bolj trdi in imajo večjo nosilnost. To je pomembno predvsem pri težjih veslačih, kjer se lahko tanjše deske upogibajo, zaradi česar je veslanje počasnejše in neprijetno.  

 

Na katere lastnosti pri deski še biti pozoren/a?

Ojačane stranice supa so norma že skoraj vseh supov. Upogljiva škatla za smernik na dnu supa, kot jo ima Shark sup, ni bistvenega pomena za kakovost, je pa praktično in dolgoročno na tem delu ne prihaja do popuščanj ali poškodb supa. Za tiste, ki se s supom podajajo na avanture in daljše izlete, je priporočljiva tudi skrb za varnost. Eden izmed varnostnih mehanizmov Starboardovih supov Deluxe Double Chamber je dvojna komora, zaradi katere je sup trši, hkrati pa ob poškodovanju zunanje komore notranja še vedno drži.  

 

 

Te zanima nakup supa? Prenesi naš brezplačen e-vodič po nakupu prvega supa tukaj