Kaj imata skupnega kolesarjenje in supanje?

Kaj imata skupnega kolesarjenje in supanje?

Tako kolesarjenje kot supanje sta aktivnosti, ki sta prijazni do okolja in ne obremenjujeta narave, pri supanju iz vode kvečjemu še poberemo kakšno smet. Obe aktivnosti ti omogočata, da se premikaš hitreje ter medtem raziskuješ skrite kotičke, do katerih z avtomobilom ne moreš. Poleg tega pa je obema skupno to, da se kot športni aktivnosti odlično dopolnjujeta. Pri kolesarjenju namreč krepiš mišice nog, zadnjice in telesnega jedra, izboljšuješ kardiovaskularni sistem in povečuješ pljučno kapaciteto (z drugimi besedami, dobivaš kondicijo), kar se zelo pozna pri daljšem ali hitrejšem supanju. Obe aktivnosti ne obremenjujeta sklepov, tako da sta primerni za vsakogar, tudi za starejše ali tiste s poškodbami. Obe aktivnosti lahko z ustrezno opremo prakticiraš tudi skozi celo leto, supanje še vedno na vodi, kolesarjenje pa na sobnem kolesu Gymstick.

 

Sobno kolo je ena najpogostejših naprav za domače vadbe

Morda zato, ker ne zavzame veliko prostora, ker lahko med vadbo gledaš svojo najljubšo serijo ali ker dejansko pomaga pri izgorevanju kalorij. Sobno kolo je enostavno za uporabo, primerno za uporabnike vseh starosti in ravni telesne pripravljenosti. Na njem lahko lahkotno poganjaš pedala ali se lotiš vzpona na Mangart. Ker je prijazno do gležnjev in kolen, je pogosto na seznamu vadbenih pripomočkov pri izgubi večje količine odvečnih kilogramov ali pri vrnitvi nazaj v formo po poškodbi. Prednost sobnega kolesa je tudi ta, da lahko opraviš trening, ne glede na to, kakšno vreme je zunaj. Z njim boš kuril/a kalorije, izboljšal/a zdravje, treniral/a mišice spodnjega dela telesa in razvil/a vzdržljivost.

 

Kakšno sobno kolo izbrati?

V grobem obstajata dve različni vrsti sobnih koles, klasična sobna kolesa in indoor oz. spinning kolesa. V nadaljevanju preberi, kakšna je razlika med njimi, katero ti bolj ustreza in kakšne specifikacije iskati.

 

  • Klasično oz. pokončno sobno kolo

Tradicionalno sobno kolo je precej podobno kolesu, z nekoliko večjim sedežem in višjimi ročaji. Ti modeli so na trgu že zelo dolgo in zagotovo si ga že kdaj videl/a na obisku pri prijateljih ali sorodnikih. Tradicionalno sobno kolo je pokončno in se najpogosteje uporablja s sedeža, mogoče pa je trenirati tudi stoje, vsaj, če je sobno kolo dovolj trdno. Ta sobna kolesa nimajo naslonjala. Pokončna vadbena kolesa običajno vedno potrebujejo napajanje, saj ima njihova nadzorna plošča vsestranske funkcije in nastavitve upora. Na zaslonu lahko spremljaš različne podatke ali izbereš prednastavljen program vadbe.

 

  • Indoor oz. spinning kolo

Spinning kolesa so bila prvotno zasnovana kot vadbena kolesa za profesionalne kolesarje. Na prvi pogled se od klasičnih sobnih koles razlikujejo po višji nastavitvi sedeža, zaradi česar spinning kolo veliko bolj ohranja občutek cestnega kolesarjenja. Sedež teh koles je tudi ožji, da lahko kolesariš sede in stoje. Največja razlika med klasičnim in indoor kolesom je v mehanizmu vztrajnika. Pri spinning kolesih je ta načeloma težji, na pedala pa je neposredno povezan z verigo ali pasom. To pomeni, da se moraš za zagon pedalov nekoliko bolj potruditi, po prenehanju pedaliranja pa inercija še vedno skrbi za vrtenje pedalov, tako da kolo ustaviš šele s pritiskom na gumb. Spinning kolo je primerno za naprednejše rekrativce, ki želijo natrenitati noge, jedro in hrbet.

 

Na kaj moraš biti pozoren/a pri nakupu sobnega kolesa?

  • Udobje, položaj in prilagoditve

Cenejša sobna kolesa nimajo tako kakovostnih delov in dobre ergonomije kot dražji modeli. Zaradi tega lahko sedenje in uporaba pri daljšem treningu postane nekoliko neprijetna, vrtenje pedalov pa neenakomerno. Kakovostnejša (beri: dražja) sobna kolesa imajo udoben sedež, mehko in nastavljivo sedlo in palico, pedali so na dobri razalji, zaradi česar se noga poravna, vrtenje pedalov pa teče gladko. V mnogih primerih so kakovostnejši pedali večji in so opremljeni z jermenom ali drugim podpornim mehanizmom, ki omogoča tudi velikim nogam, da brez truda trenirajo na sobnem kolesu.

 

  • Okvir in velikost

Najprej razmisli, koliko prostora imaš na voljo za sobno kolo. Velikost sobnega kolesa namreč močno vpliva na njegovo stabilnost. Širšo in težjo napravo je lažje zadržati na svojem mestu, vendar ne sme biti pretežka. Ožji modeli lažje nihajo in kolesarjenje ni vedno varno, še posebej, če med kolesarjenjem veliko stojiš.

Če kolo med uporabo škripa in poka, pomeni, da je preveč obremenjeno in potrebuješ bolj kakovostno napravo.

 

  • Upor in glasnost

Danes imajo skoraj vsa sobna kolesa magnetni upor, ki se nastavlja ročno ali električno. Starejši modeli so za upočasnitev vztrajnika uporabljali tudi pasovne upore ali ležajne valje. Prednost nadzora magnetnega upora je večja tišina naprave med uporabo. Oprema z zračnim uporom namreč proizvaja več hrupa.

 

  • Vztrajnik

Vztrajniki vplivajo na udobje vrtenja pedalov. Težji vztrajnik se počuti bolj naravno kot lahek ter aktivnosti daje udobje, saj se lažje kotali, tudi ko ustaviš pedaliranje. Sobno kolo s težjim vztrajnikom je veliko bolj podobno vožnji s pravim kolesom. Na splošno imajo sobna kolesa 5, 7 in 9-kilogramske vztrajnike, v telovadnicah pa tudi 20-kilogramske vztrajnike. Težji je vztrajnik, večji je upor in gladkejši je pedal. Na občutek poleg tega vplivata še navor in struktura kolesa.

Pozor! Pri nakupu sobnega kolesa bodi pozoren/a na težo vztrajnika. Marsikateri trgovec kot težo vztrajnika navaja težo celotne vrteče mase!

 

  • Zaslon in funkcije

Kakovostna sobna kolesa imajo boljšo tehnologijo in elektroniko ter več funkcij. Na LCD ali LED zaslonu, ki poleg razdalje in hitrosti prikazuje čas treninga, moč, srčni utrip in porabo kalorij najdeš tudi prednastavljene programe treninga. Najnovejša sobna kolesa so že na voljo z zaslonom na dotik, bluetooth povezavo, dostopom do interneta in z možnostjo uporabe vadbenih aplikacij. Praktično je tudi, če ima sobno kolo nosilec za pametne naprave, knjigo ali stekleničko za pijačo. Nekatera sobna kolesa Gymstick so kompatibilna tudi z merilnikom srčnega utripa Gymstick, za natančnejše spremljanje vadbe.

 

  • Cena

Najnižja cena najcenejših tradicionalnih sobnih koles se začne pri nekaj 100 evrih. Če boš kolesaril/a več kot samo eno sezono, pa je priporočljivo investirati nekoliko več v kakovostno in dolgotrajnejše sobno kolo. Cena sobnih koles boljšega razreda se giblje med 600 in 1000 evrov, medtem ko vrhunska sobna kolesa stanejo več kot 1000 evrov. Cenejša kolesa so načeloma namenjena manjšim ljudem z manjšo težo. Za vsakodnevno uporabo ter rabo različnih uporabnikov izberi dražje sobno kolo.

 

Gymstick je finska znamka fitness opreme, ki za telovadnice in športnike skrbi že od leta 2003. Njihovi izdelki so visokokakovostni in primerni tako za začetnike, rekreative kot profesionalce. Prisotni so v 45 državah sveta, uradni prodajalec Gymstik opreme v Sloveniji je tudi Wasup