Kako supanje vpliva na počutje?

Kako supanje vpliva na počutje?

Dobro počutje prihaja od znotraj. Preberite, kako supanje bistveno vpliva na boljše fizično in psihično počutje, še posebej tisti, ki veliko časa preživite v zaprtih prostorih ali na sedečem delovnem mestu.  

 

Supanje je rekreacija

Supanje za vsakogar predstavlja različno intenzivno aktivnost. Nekateri supajo za zabavo, drugi za krepitev mišic, tretji želijo doseči najboljši rezultat, potem nekateri supajo, da se umaknejo v naravo, spet drugi v supanju vidijo način meditacije ... Ne glede na to, kakšen je naš namen, dejstvo je, da supanje vpliva na fizično počutje. Dvigne se srčni utrip, krepi ravnotežje in stabilizacijske mišice, kar pomeni manj težav predvsem za tiste, ki zaradi narave dela veliko časa presedijo.  

 

Povezanost z naravo

Velika prednost supanja je ta, da poteka v naravi, na svežem zraku, supamo pa lahko skorajda celo leto. Za aktivnosti na svežem zraku je znano, da povečujejo odpornost in krepijo imunski sistem, naravna sončna svetloba pa je tudi vir vitamina D, ki je potreben za močne kosti. Poleg tega s supanjem ohranjamo stik z naravo, jo znamo veliko bolj ceniti in uživati v njenih lepotah, kar nas na svoj način pomirja in sprošča. Najboljši del supanja pa je ta, da lahko vedno raziskujemo skrite kotičke in obiščemo po kopnem nedostopne točke, zaradi česar ni nikoli dolgočasno. 

Foto: Dejan Novak

 

Težave sodobne družbe

Stres, veliko sedenja in hiter tempo življenja so največja težava današnjega časa, ki puščajo posledice tako na fizičnem kot tudi na psihičnem zdravju ljudi. Po raziskavi leta 2016 naj bi 55% Slovencev doživljalo vsakodnevni stres zaradi obremenitev na delovnem mestu.* Da preveč sedenja povzorča bolečine v hrbtenici in križu, slabša trebušne mišice in držo ter povečuje možnost za nastanek kroničnih bolezni, pa čivkajo že vrabci na vejah.  

 

In kako supanje vpliva na dobro počutje?

Dobro počutje prihaja od znotraj. Supanje je rekreacija, ki z dvigom srčnega utripa fizično vpliva na telesno počutje, znižuje raven kortizola (stresnega hormona), krepi mišice jedra in hrbta, kar v praksi pomeni manj težav z hrbtenico in križem. Z odmikom iz mestnega vrveža v naravo najdemo svoj mir, odklopimo svoje misli, se sprostimo in v tišini posvetimo sami sebi, kar znižuje stres in občutek tesnobe. Supanje je tudi zabavna aktivnost, kjer smeha in zabave ne manjka, smeh pa je itak pol zdravja. Verjemite, po prijetnem supanju za vikend ne samo, da boste imeli dober občutek, ker ste naredili nekaj zase, tudi v nov delovni teden boste stopili bolj spočiti in pripravljeni na nove izzive.  

 

*Vir:  https://www.omra.si/o-motnjah/stres/zanimivosti-o-stresu/stres-v-sloveniji-stanje/