Kako učinkovita vadba je supanje?

Kako učinkovita vadba je supanje?

Na prvi pogled zgleda supanje umirjena aktivnost, pri kateri se ne spotiš kaj prida. Vendar je ravno čar supanja v tem, da si lahko sam/a prilagajaš intenziteto vadbe. Lahko veslaš počasi in umirjeno »za dušo in sprostitev«, s hitrimi in kratkimi zavesljaji pa boš hitro dvignil/a srčni utrip in orosil/a čelo. Kakorkoli, supanje je vadba, s katero boš treniral/a predvsem vzdržljivost in moč. Druga pozitivna lastnost supanja pa je ta, da pri aktivnosti treniraš in aktiviraš mišice celega telesa.

 

 

Mišice telesnega jedra 

Marsikdo pomisli, da je supanje aktivnost, kjer treniraš predvsem roke. Seveda veslo držimo z rokami, vendar pravilen in dober zavesljaj pride iz močnega trebušnega dela telesa. Pri zavesljaju moraš nekoliko obrniti zgornji del trupa, kar aktivira in krepi trebušne mišice ter mišice telesnega jedra. S supanjem tako ne pričakuj bicepsov in tricepsov iz fitnesa, pričakuj pa lepo tonirane roke in trd trebušček.

 

 

Hrbtne mišice

Pri pravilnem zavesljaju imaš kolena nekoliko pokrčena, veslo pa zapičiš predse, kar pomeni, da se z ravnim hrbtom upogneš v bokih naprej. Da lahko premagaš upor vode, moraš poleg mišic jedra aktivirati tudi mišice hrbta. Zato vedno poudarjamo, da zavesljaj pride iz hrbta, ne iz rok. Če želiš popolnoma aktivirati zgornji del hrbta, imej spodnjo roko čimbolj iztegnjeno, hrbet pa raven. Izrazita deltoidna in trapezasta mišica ti z rednim supanjem ne uideta.

 

 

Ramena

Za optimalno tehniko veslanja in navečji izkoristek vsakega zavesljaja so ključna ramena, ki so vezni člen med mišicami jedra in hrbta. Nenehno dvigovanje, potapljanje in vlečenje vesla po vodi krepi mišice ramenskega dela, pazi pa, da ramena ne prevzamejo vse obremenitve. Kot smo že velikokrat omenili, če te po supanju močno bolijo roke (malce je normalno, da te), pri veslanju preveč veslaš na roke oz. najverjetneje ne veslaš pravilno.

 

 

Noge 

Čeprav se ne zdi na prvi pogled, da pri supanju večino dela opraviš z zgornjim delom telesa, pa tudi noge niso zanemarjene. Že s samim stanjem na deski in lovljenjem ravnotežja uporabljaš majhne mišce v stopalih in nogah, med veslanjem samim pa krčiš kolena, tako da na nek način delaš »počepe« in aktiviraš tudi zgornje mišice nog. Verjemi, po intenzivni ali daljši suparski aktivnosti boš točno čutil/a, katere mišice uporabljaš.