Na Kaj Paziti Pri Supanju Na Morju?

Na Kaj Paziti Pri Supanju Na Morju?

Supanje na morju se sliši odlična ideja, vendar ali poznaš vse pasti, ki prežijo na tebe in kaj vse lahko gre narobe? Preberi, na katere stvari moraš paziti oz. biti še posebej pozoren/a, če se odpravljaš na daljši suparski izlet po morju.  

 

1. VETER

Veter na morju je vedno nepredvidljiv, zato je pred suparsko turo dobro preveriti vetrovne razmere. Na splošno velja, da v primeru vetra na začetku vedno veslamo proti njemu, saj bo tako pot nazaj lažja. V kolikor je napoved vetrovna, se ne podajamo na daljše izlete, če pa se zgodi, da te na turi ujame veter, stopi nekoliko naprej in delaj krajše zavesljaje ali veslaj na kolenih. V kolikor opaziš temne oblake, poišči varno zavetje na obali, kjer boš prevedril/a nevihto. Ob lepem vremenu okrog poldneva prične pihati maestral, to je termični veter, ki nastane zaradi razlike v temperaturi med morjem in celino v ozadju. V kolikor je na območju maestral pogost, se nekaj dni raje drži obale in se spoznavaj z lokalnimi vetrovnimi zakonitostmi. Že kakšen windurf ali kajt surf center je lahko dober pokazatelj, da na območju »rado piha«.  

 

2. VALOVI

Z močnim vetrom so povezani tudi večji valovi. Višji kot so valovi, težje je veslanje, manj smo stabilni na supu. Načeloma v valovitem dnevu ne gremo na sup, v kolikor pa že, pa se držimo obale. Pogosto se tudi zgodi, da te med supanjem ujame kak val večjega čolna ali ladje. Če ne želiš preizkusiti svoje stabilnosti, se pravočasno postavi na kolena in počakaj, da gre val mimo.  

 

3. MORSKI TOKOVI

Morski tokovi so skrita past. Velikokrat se jih zavemo šele, ko vidimo, da nas je zaneslo iz začrtane smeri. Morski tok na vodi lahko prepoznaš na dva načina: kot pas mirnega morja ali kot vodo temnejše barve. Če te ujame morski tok, je najslabša stvar, ki jo lahko narediš ta, da veslaš proti njemu, saj boš s tem izgubil/a moč in energijo. Najbolje se mu je izogniti tako, da veslaš izven njegovega pasu. Vsekakor pa si med veslanjem na obali poišči orientacijsko točko, po kateri boš vedel/a, če te tok počasi odnaša na odprto morje.  

 

4. POMORSKI PROMET

V poletnih mesecih je v pristaniščih, na obalah in morju promet veliko bolj zgoščen kot ponavadi. S vodnimi rekviziti, kot so sup, čolni na vesla, kajaki, kanuji ali jadralnimi deskami lahko po pravilniku plujemo do 1 km od obale, v ugodnih vremenskih razmerah. Na morju bodi vedno pozoren/a na promet in dogajanje okrog sebe in primerno reagiraj. Pozoren/a bodi tudi tudi na kopalce v obalnem pasu ter potapljače.  

 

5. POSKRBI ZA VARNOST

Supanje na morju zna biti zelo nepredvidljivo, zato je dodatna skrb za varnost še kako potrebna. Pri supanju na morju vedno uporabljaj varnostno vrvico, če supaš na daljše razdalje je dobro s seboj imeti tudi rešilni jopič. Priporočljivo je, da na morju vedno supaš v paru, s telefonom v zaščitni torbici, če pa se na izlet odpravljaš sam/a, pa svoje načrte nekomu zaupaj in se redno javljaj.