Najpogostejša vprašanja suparjev začetnikov

Najpogostejša vprašanja suparjev začetnikov

Stanje na deski in veslanje obstaja že tisočletja, v zadnjih nekaj desetletjih pa je supanje kot rekeracija postalo pravi trend. Čar supanja je, da se ga z malo spretnosti lahko loti prav vsak. Če bi se rad/a preizkusila v tem odličnem športu, pa se ti porajajo vprašanja kako se zadeve lotiti, beri dalje.

 

Naj kupim svojo desko ali si jo izposodim?

V kolikor še nisi supal/a in bi rad/a najprej poskusil/a, je dobro, da si sup najprej izposodiš, dobiš občutek ter preizkusiš različne oblike desk (izposojo supov in opreme ti nudimo tudi pri nas). Ko te bo kmalu za tem supanje zasvojilo in boš videl/a, da je dopust na morju več kot le ležanje na plaži, takrat pa je smiselno razmisliti tudi o nakupu svojega supa. Pri nas lahko kupiš supe blagovnih znamk Shark in Starboard.

 

Katero desko naj kupim?

Preden se odločiš za nakup deske, se vprašaj kje boš največ supal/a? So to mirna jezera, boš z njim odkrival/a skrite zalive na morju, boš se odpravljal/a na daljše izlete ali pa bo sup le sredstvo, ki bo zamotilo otroke na morju, medtem ko boš v miru pil/a pivo? Začetnikom predlagamo nakup all round desk, ki so najbolj univerzalne deske, izredno stabilne in tako primerne za učenje osnovnih suparskih tehnik in uživanje na vodi. Če že obvladaš supanje in ti vožnja po zalivih ni več izziv, predlagamo da poskusiš touring desko. Ta je ožja in daljša, posledično tudi hitrejša, zato lahko z njo prepluješ večje razdalje z manj napora. Za začetnike in rekreativne suparje so all round in touring deske čisto dovolj, če pa imaš kdaj priložnost, pa lahko preizkusiš tudi race sup, surf sup, joga sup ali river sup.

 

Zakaj kupiti dražji sup?

Pri supanju bi lahko rekli, da velja rek »malo denarja, malo muzike«. V kolikor ti bo supanje predstavljalo obliko rekreacije, priporočamo, da investiraš v tehnološko dovršen sup, na primer Starboard že 25 let velja za vodilno znamko na področju inovativne tehnologije supanja. Glavna razlika med cenejšimi in dražjimi deskami je v tehnologiji - boljše oz. dražje deske imajo v notranjosti veliko več »dropstich« nitk, zaradi katerih je deska trša, bolj plovna in se ne upogiba pod težo, kar pomeni hitrejše in manj naporno veslanje. Poleg tega dražje deske uporabljajo boljše materiale, kar se kaže v trajnosti deske in manjši propustnosti zraka. To pomeni, da ko enkrat sup napihneš, bo ta držal kar nekaj dni, preden ga boš moral/a ponovno napihniti. Poleg vsega pa pa imajo še bonbončke, kot so dvojni prekat v notrajnosti za večjo trdnost, uporaba ekoloških materialov, karbonske ojačitve ob strani, varnostni elementi ...

                                                                                                                

Ali je kakovost vesla pomembna? 

Da, zelo. Za začetnika je pomembno predvsem, da je veslo lahko oz. iz lahkih materialov, da te po supanju ne bolijo roke. Čeprav je karbonsko veslo na prvi pogled le nekaj gramov lažje od aluminjastih, pa se teh nekaj gramov na vodi hitro pozna. Priporočamo nakup lahkih, karbonskih vesel, s katerimi bo veslanje užitek in ne napor.

 

Na kaj moram paziti pri nakupu rabljenega supa?

Če se boš odločil/a za nakup rabljene deske, bodi previden/a. Vedno preveri prodajalca, vprašaj ga, v kakšnem stanju je deska in zakaj jo prodaja, še boljše pa je, če si jo ogledaš v živo in preveriš, če ima kakšne razpoke ali poškodbe. V kolikor nerad/a tvegaš, svetujemo, da izbereš novo desko, na katero pri nas dobiš tudi 2 letno garancijo.

 

Kam naj grem supat?

Kot začetniku ti priporočamo, da se osnovnih tehnik supanja lotiš na mirnih vodah, kjer ni težava, če padeš v vodo. Za začetnike so najboljša jezera ali morje. Seveda nikoli ne pozabi na varnostno vrvico, da ti sup ne odplava stran.

 

Če se ti poraja še kakšno vprašanje, ki ga nismo navedli, se nam oglasi na Facebooku ali nam piši na info@wasup.si