S tekom do boljše suparske kondicije

S tekom do boljše suparske kondicije

Tek je ena izmed najbolj naravnih oblik človeškega gibanja. Teče lahko skorajda vsak, kjerkoli in kadarkoli. Je odlična kardio vadba, ki krepi kardiovaskularni sistem in mišice ter spodbuja vzdržljivost. Zato ni naključje, da se tek pojavlja kot ena izmed osnovnih vadb vseh športov, tudi supanja.

 

Kakšne so prednosti teka in kako ti pomaga pri supanju?

Tek je aktivnost, ki jo lahko opravljaš skozi celo leto, s pravo opremo skoraj v vsakem vremenu. Prav tako lahko tečeš kjerkoli - v mestu, naravi, na stadionu ali doma, na tekalni stezi. Tek kot aktivnost krepi kardiovaskularni sistem in pljuča, kar pomeni, da boš pri naslednji daljši suparski turi manj utrujen/a, še posebej če pogoji ne bodo ravno idealni in boš moral/a za veslanje porabiti več energije. Poleg tega tek krepi mišice stegen, meč in zadnjice, zaradi česar boš na supu dobil/a več stabilnosti. Tek je tudi ena izmed aktivnosti, ki krepi jedro telesa, vsak resni supar pa ve, da je močno jedro ključ do pravilnega veslanja in manjše utrujenosti, sploh pri daljših suparskih podvigih. Prav tako krepi vezi in kite, ki dajejo oporo sklepom, kar ti zna koristiti pri nepredvidljivih okoliščinah na deski, na primer če te nenadoma preseneti val ali padec. Poleg vseh fizičnih prednosti pa je tek tudi odlična osnova za treniranje motivacije na daljših turah, z njim boš ohranjal/a formo, izgubil/a kak kilogram in okrepil/a imunski sistem.

 

Kako začeti teči?

Če nisi redni tekač/ica, je potrebno začeti počasi. Za uvajanje v tek je priporočena hoja na nižji stopnji srčnega utripa, nekje 10 minut na dan. Nadaljnje lahko pričneš z lahkotnim 10 minutnim tekom 2 do 3-krat tedensko, vsak teden pa razdaljo povečaj za 10%. V vodilo naj ti bo pravilo, da če med tekom ne moreš normalno govoriti, tečeš prehitro. Čeprav so zdajšnji jesenski dnevi odličen čas, da začneš s tekom, pa naj te prvo deževje, mraz ali celo sneg ne odvrne od tvojih tekaških podvigov. Za tek v zimskem času je odlična rešitev tekalna steza Gymstick.

 

Kako izbrati pravo tekalno stezo?

Tekalna steza je vsestranski in učinkovit vadbeni pripomoček, ki jo lahko uporabljaš za hojo, ogrevanje, dober tekaški trening, maratonski trening in hujšanje. Na trgu je nešteto različnih vrst tekalnih stez, zato pri nakupu upoštevaj naslednje:

 

  • Kakšen prostor rabim?

Vsekakor pri nakupu najprej premisli, koliko prostora ti bo zavzela tekalna steza. Bo velikost ustrezala v garažo, fitnes sobo ali dnevno sobo? Zaradi varnosti je splošno priporočilo, da ob strani pustiš manj kot 1 m, za tekalno stezo pa 2 m prostora. Dobra novica za tiste, ki zdajle iščete prostor, kam v stanovanju jo postaviti – obstaja tudi zložljiva tekalna steza.

 

  • Kakšno velikost tekalne steze potrebujem?

Druga stvar, ki je pomembna pri tekalni stezi, je velikost preproge. Dovolj bo že širina 50cm, a širša kot je, varnejši je tek. Dolžina tekalne preproge je odvisna od aktivnosti, ki jo boš izvajal/a – za sprehajanje bo dovolj 130 cm, za krajše tekače 140 cm, za tiste, ki so večji od 1,8 m, pa je priporočljiva dolžina 150 cm.

 

  • Kakšne so moje zahteve za tekalno stezo?

Ali tekalno stezo bolj uporabljaš za hojo, za lahkoten tek ali tekaški trening? Morda za vse to? Ali preprogo uporablja eden ali več ljudi? Ti dejavniki pomembno vplivajo na izbiro tekalne steze in določajo zahteve glede velikosti voznega območja, učinkovitosti motorja, prednastavljenih programov teka, hitrosti ter naklona steze.

 

  • Kakšno izkušnjo treninga na tekalni stezi želim?

Številne tekalne steze imajo posebne lastnosti, ki niso nujne za aerobni trening, a izboljšajo izkušnjo treninga. Na primer, zvočniki, povezava in omrežna povezava, ki so združljivi z mobilnim telefonom ali glasbeno napravo, so lahko absolutne zahteve za dosego tvojih fitnes ciljev.

 

  • Koliko naj stane tekalna steza?

Tekalne steze imajo različne cene, osnovna tekalna steza za domačo rabo se začne pri nekaj sto evrih, profesionalna tekalna steza pa pri nekaj tisoč. Na ceno vplivajo material tekalne plasti, velikost, učinkovitost motorja in funkcije nadzorne plošče. Upoštevaj, da so tudi v istem cenovnem razponu razlike lahko velike, odvisno od modela.

 

Gymstick je finska znamka fitness opreme, ki za telovadnice in športnike skrbi že od leta 2003. Njihovi izdelki so visokokakovostni in primerni tako za začetnike, rekreative kot profesionalce. Prisotni so v 45 državah sveta, uradni prodajalec Gymstik opreme v Sloveniji je tudi Wasup