Vaje za ohranjanje suparske forme

Vaje za ohranjanje suparske forme

Čeprav nas do prave suparske sezone loči še nekaj mesecev in verjetno še nekaj snega, pa vendarle izkoristi ta čas za pripravo na sezono. Spodaj ti predlagamo nekaj vaj, s katerimi boš okrepil/a različne mišične skupine in katerih učinek boš opazil/a takoj, ko boš naslednjič stopil/a na sup.  

 

1. Stanje na eni nogi

Lahko bi rekli, da je dobro ravnotežje in koordinacija bistvenega pomena pri supanju. Da čimbolj natreniraš svojo stabilnost, poskusi s preprosto vajo stanja na eni nogi. Če/ko je to mačji kašelj, lahko poskusiš stati na mehkejši blazini. Ali pa med stanjem mahaš z rokami. Ko vse to gre, poskusi še stati na eni nogi z zaprtimi očmi. Ta vaja je odlična tudi zato, ker jo lahko izvajaš kjerkoli – ko kuhaš, gledaš televizijo ali čakaš avtobus.

 

2. Ravnotežna žoga ali deska

Stanje na ravnotežni žogi je malce zahtevnejša naloga, ki pa jo bo zagotovo hitro osvojil/a. Ko postane prveč enostavno, preprosto eksperimentiraj po svoje – stoj na eni nogi, naredi kak počep, žongliraj ... Če imaš ravnotežno desko, boš morda rabil/a malce več časa, da jo osvojiš, vendar je odličen trening za pridobivanje koordinacije in ravnotežja.

 

3. Deska

Deska oz. »plank« je vaja, ki jo zagotovo izvajajo vsi športniki in velja za eno najučinkovitejših vaj za krepitev jedra telesa. Postavi se v položaj skleca, se spusti na komolce, vzvravnaj telo, stisni rit in trebušne mišice ter drži v tem položaju nekaj sekund. Pazi, da rit ni previsoko. Seveda lahko iz deske narediš številne različice, od tega, da med izvajanjem vaje dvigneš eno nogo, da delaš desko na strani, se dviguješ v položaj skleca in nazaj ... Poleg močnega jedra in trebušnih mišic ta vaja krepi tudi mišice na rokah, zadnjici in nogah.

 

4. Vojaški poskok

Vojaški poskok oz. »burpie« je ena najboljših krepilnih vaj, ki aktivira mišice celotnega telesa. Sestavljena je iz treh elementov: počepa, skleca in poskoka. Izvajaš jo tako, da narediš počep, iz počepa greš v skleco, iz sklece v poskok ter ponoviš. Za začetek lahko vajo izvajaš počasneje po korakih ali izpustiš skleco (greš samo v položaj zanjo). Ta vaja ti bo prišla prav takrat, ko boš padel/a iz supa in se boš moral/a hitro spraviti nazaj.

 

5. Superman

Superman je vaja, kjer ležiš na trebuhu, s stegnjenimi rokami in nogami. Dvigneš roke in noge v zrak ter nekaj sekund držiš v tem položaju. Vajo lahko popestriš tudi tako, da izmenično dviguješ roke in noge, z rokami posnemaš plavanje ipd. Superman je vaja za krepitev zgornjih hrbtnih mišic in ti bo pri veslanju prišla še kako prav!

 

6. Počepi

Počepi niso le pomembni za krepitev stegenskih, kolenskih, mečnih in zadnjičnih mišic, temveč pomagajo tudi pri krepitvi trebušnih mišic ter mobilnosti in stabilnosti hrbtenice. Najtežje pri počepu je njegova pravilna izvedba – stopala naj bodo v širini ramen, rahlo obrnjena s prsti navzven. Hrbet je vzvravnan, roke zravnane naprej, zdaj se samo usedi na zadnjico, da bodo kolena pokrčena za 90 stopinj. Vodilo za pravilno izvedbo: kolena ne smeš potisniti dlje od prstov na nogi.