Zakaj Dolžina, Širina In Debelina Supa Štejejo?

Zakaj Dolžina, Širina In Debelina Supa Štejejo?

Če centimetri kje štejejo, je to zagotovo pri izbiri sup deske. Kaj drastičnega pa lahko pomeni par cm razlike v širini supa v primerjavi z nekaj metri dolžine, se sprašuješ? Predstavlja, kolikokrat boš padel/a v vodo in kakšna bo tvoja izkušnja supanja. Preberi, zakaj so dolžina, širina in debelina supa pomembni in katere so najbolj priporočljive mere. 

 

Dolžina deske

Če si že kdaj videl/a sup v živo veš, da gre za zelo dolge deske. Minimalna dolžina supa je okrog 10' oz. 3m. Vse, kar je krajše od tega, je prekratko za supanje. Družinske allround deske so ponavadi nekoliko krajše, priporočljiva dolžina je med 10' do 12' oz. 3 do 3,6m. Touring deske so daljše, njihova idealna dolžina je 12'6'' oz. 3,8m, na voljo pa so tudi daljše (14' oz. 4,26m). In zakaj je dolžina pomembna? Daljša kot je deska, daljša je vodna linija, hitrejša je deska, bolj je smerno stabilna oz. pluje v ravni liniji, na njej pa je prostora za več potnikov. 

 

daljša deska = daljša vodna linija = hitrejša deska = smerno stabilna = več prostora za sopotnike

 

 

Širina deske

Allround deske so običajno široke med 30 in 34'', najpogostejša mera je 32'' oz. 81cm. Širša kot je deska, bolj je stabilna. Torej, če si začetnik/ca, izberi širišo desko. V kolikor že imaš izkušnje s supanjem in želiš izziv, izberi ožjo touring desko. Njihova širina znaša med 26 in 30'' oz. med 66 in 76cm. V vsakem primeru nobena skrajnost ni dobrodošla - deska ne sme biti preširoka in ne preozka. 

 

zlata širina supa = 32'' oz. 81 cm

 

 

Debelina deske

Debelina deske ni pogoj za kakovost deske, je pa velika prednost. Najpogostejša in daleč najboljša debelina supa je 15cm oz. 6''. Zakaj, se sprašuješ? Ker je debelejša, ima večji volumen, posledično ima višjo nosilnost, se manj upogiba pod obremenitvijo, posledično gre nanjo lahko več ljudi istočasno, hkrati pa več cm pomeni manj vode na deski in suhe noge. To je še posebej dobrodošlo pri supanju v hladnejšem vremenu. Torej, če se odločaš za kvaliteto, izberi debelejšo desko, ki lažje nosi večjo obremenitev oz. težje veslače. Vse deske Starboard so debele 15cm, razen Tikhine linija, kjer so supi debeli 13cm. Ta linija je tanjša, saj je narejena posebej za ženske oz. za lahke veslače. 

 

debelejša deska = večji volumen = večja nosilnost = manj upogibanja = višja deska = suhe noge 

 

 

V kolikor imaš težave pri izbiri sup desk, ti z veseljem pomagamo in svetujemo. Pokliči nas na 040 867 867 in skupaj bomo našli desko, ki je najbolj primerna zate.