Zakaj Je Supanje Odlična Rekreacija?

Zakaj Je Supanje Odlična Rekreacija?

Te vedno bolj privlači misel o supanju? Ne glede na to, če supaš za zabavo, sprostitev ali rekreacijo - supanje je odlična rekreacija tako za telo kot duha. Preberi, zaradi česa ga moraš preizkusiti čimprej.  

 

1. Razvijanje motoričnih sposobnosti

Supanje lahko dojemamo na različne načine, lahko je preprosta zabava, pobeg v naravo ali športna aktivnost. Ne glede na to, s kakšnim namenom supaš, pri tem z določenimi mikro gibi vedno loviš ravnotežje, posledično ga izboljšuješ in razvijaš svoje motorične sposobnosti. Kot aktivnost za pridobivanje gibalne motorike je supanje odlično za majhne otroke, mladostnike in tudi starostnike.

 

2. Krepitev mišic

Supanje je vadba, kjer delajo skoraj vse mišične skupine – od rok, hrbta, jedra in nog. Zaradi specifične drže in načina veslanja je odlična vadba za krepitev hrbtnih mišic in jedra, kar še posebej pride prav za tiste, ki v službi veliko sedijo. Pri rekreativnem supanju boš krepil/a predvsem mišice rok, jedra in hrbta, pri aktivnejšem supanju pa boš hitro videl/a, da imaš tudi mišice, za katere sploh nisi vedel/a!  

 

3. Sprostitev

Pri supanju je super to, da je zahtevno le toliko, kolikor si ga narediš zahtevnega. Umirjeno veslanje po vodi je lahko sproščujoč pobeg v naravo, za iskanje miru in polnjenje baterij. Če imaš energije preveč, jo lahko sprostiš z aktivnim supanjem, zraven pa pokuriš še kakšno kalorijo več. Če izvajaš jogo in rad/a meditiraš, bo joga na supu tvoje znanje povzdignila na čisto nov nivo. Kakor koli že, supanje je vedno odličen način za sprostitev in odklop od vsakdana, pri katerem pa v bistvu pozabiš, da športaš.

 

4. Lahko se ga loti vsak

Ko govorimo o tem, da se supanja lahko loti vsak (ki zna plavati, seveda), mislimo čisto resno. Legenda in eden izmed začetnikov modernega supanja John Zapotocky se je s supanjem ukvarjal vse do 95. leta oz. svoje smrti. Izgovorov ni. Supanje je primerno za majhne otroke, mladostnike, športnike, amaterje, rekreativce, profesionalce, neizkušene, starostnike, pse ... Ravno zaradi tega, ker si tempo določiš sam, poškod pri rekreativnem supanju pa skorajda ni. Največ, kar gre lahko narobe je, da padeš v vodo.

 

5. Rekreacija v naravi

V današnjem tempu življenja veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, v sedečih položajih in stresnih situacijah. Supanje je odlična priložnost za pobeg v naravo in iskanje miru, da spočijete svojo glavo in misli, se naužijete sonca, vitamina D in svežega zraka, poleg vsega pa doživite še nepozabno izkušnjo in doživite naravo iz druge perspektive.  

Foto: Dejan Novak / Planšarsko jezero

 

Te je zamikala ideja, da bi šel/a na sup? Rezerviraj ga na naši spletni strani, kam se odpraviti, pa poglej na naš zemljevid lokacij, primernih za supanje.